Een eigen website maken waar moet je starten? Hier een simpel overzicht van de eerste 3 stappen:

Stap 1: Domeinnaam uitkiezen

De website moet een unieke domeinnaam krijgen. Dat is de URL waar je naar toe gaat om jou website te bezoeken. Je hebt online verschillende domeinnaam testers. Ik check domeinnamen meestal op deze website.
Daar kun je bekijken of de domeinnaam die jij gekozen hebt nog vrij is.

Stap 2: Domeinnaam + Hosting aanvragen

Om een website te maken heb je webhosting nodig. Dit is als het ware een stuk ruimte wat je online huurt. Tegenwoordig word WordPress veel gebruikt om een website te bouwen. Als je dit ook van plan bent moet je er op letten dat bij jou hosting ook de mogelijkheid is om een MySQL database aan te maken.

Er zijn heel veel verschillende partijen die hosting aanbieden. Ik zelf regel al mijn hosting zaken al ruim 7 jaar met TopServers.nl en het bevalt me nog steeds prima! De support is altijd goed en de prijzen zijn betaalbaar!

Wil je een kleine website starten? Dan raad ik altijd het kleinste pakket op deze pagina aan. 500MB is vaak meer dan genoeg voor een kleine website. En mocht je achteraf toch nog wat ruimte nodig hebben? Dan kun je natuurlijk altijd meer ruimte aanvragen.

Stap 3: WordPress installeren

Ik ben er vanuit gegaan dat je op je website WordPress wilt gaan gebruiken. Bij veel hosting partijen kun je al met een paar klikken WordPress installeren en dan heb je al een goede website basis. Bij sommige hosting partijen is dit helaas niet het geval. Dan zul je WordPress handmatig moeten installeren.

Als je op Google even zoekt naar handmatig installeren kom je uitgebreide handleidingen tegen!

In het kort: Download WordPress – Kopieer WordPress via FTP naar je website – Maak een MySQL database aan – Ga naar je domeinnaam en installeer WordPress door de verdere instructies te volgen.


Dat zijn de eerste stappen die je moet volgen om een eigen website te starten. Als je de WordPress website zelf wilt bouwen maar je komt er niet uit dan raad ik je aan om Google te gebruiken. Er bestaan talloze artikelen over WordPress en bijna elk probleem is al een keer tegen gekomen.

Kom je toch nog ergens niet uit? Laat dan een reactie achter en dan zullen we je zo snel mogelijk proberen te helpen!