Selecteer pagina

Waarom zwarte piet gewoon zwarte piet moet blijven.

Waarom zwarte piet gewoon zwarte piet moet blijven.

Vroeger als klein kind was ik dol op de Sint en zijn pieten! Ik geloofde in Sinterklaas en zijn zwarte pieten. Voor mij was het echt en wat jammer was het toen ik niet meer geloofde : (

De grootste reden voor mij als klein kind dat ik geloofde was omdat ik niet kon verklaren waarom de piet zwart was. Er bestaan geen compleet zwarte mensen dus dat moest wel een echte piet zijn!

Nu zijn er een aantal mensen die zich het Sinterklaas feest zich veel te persoonlijk aantrekken.

Zwarte piet heeft helemaal niets met discriminatie te maken. De pieten zijn zwart omdat dat het stukje is wat de kinderen laat geloven!

Moeten we nou een jarenlange Hollandse traditie, slechts een kinderfeestje helemaal gaan veranderen/hervormen omdat er een klein deel is dat zich een kinderfeest veel te persoonlijk aantrekt?

Voor mij heeft het Sinterklaas een nare nasmaak gekregen. Als we een kinderfeest zo uit ze verband kunnen rukken waar houdt het dan op?
3 Comments

 1. Frank

  Hoi, ik hou het kort (want ik kan er wel een boek over schrijven): JE HEBT HELEMAAL GELIJK !!!!!!!!
  Laten we de traditie in ere houden. Spannend voor ouders, oma’s, opa’s en -voor wie het bedoeld is- de kindertjes!
  Ik hoop op een heerlijke tijd en we moeten al die vrijwlligers dankbaar zijn dat ze zoveel werk verrichten. Niet alleen omdat ze het zelf erg leuk vinden, maar omdat ze het doen voor die kindertjes! Leve Sint en Piet!

  Antwoord
 2. Bert

  Je hebt gelijk: voor kinderen is het niet belangrijk waarom Zwarte Piet zwart is. Hij is zwart en hij is hun vriend.
  Nu je groot bent wil je misschien wel kunnen verklaren waarom Zwarte Piet zwart is. Lees dan eens het artikel op https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/29/zwarte-piet/. Hier wordt uitgelegd wat de herkomst is van zwarte Piet en wat de betekenis is van zijn zwarte kleur. En dan blijkt ook dat je het altijd bij het rechte eind hebt gehad: Zwarte Piet heeft helemaal niets met racisme te maken!

  Antwoord
  • Kwebbelkous

   Hoi Bert,

   Dank je wel voor je reactie en wat een uitgebreid artikel in de link! Helemaal top!!

   Ik vind het dit jaar wel erg heftig met “Zwarte piet is racisme” 🙁
   Jammer dat het allemaal zo moet lopen.

   Als ik in deze tijd kinderen zou hebben zou ik Sinterklaas niet eens meer vieren. Als dit in mijn kindertijd aan de gang zou zijn en ik zou er lucht van krijgen dan zou ik als klein kind denken dat ik een racist ben en die zijn slecht. Ik was een heel gevoelig kind dus ik weet zeker dat ik daarmee in de knoop zou komen.

   Jammer dat een kinderfeest zo verpest kan worden 🙁

   Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *