Bruin paard met oogkleppenOogkleppen..Ik denk dat bijna iedereen ze wel heeft. Degene die ontkennen…die hebben waarschijnlijk hun oogkleppen op haha! Oogkleppen dat is een woord wat ik vaker gebruik. Volgens mij komt het officieel van de paarden vandaan, die hebben oogkleppen zodat ze alleen naar voren kijken. Het lijkt voor mijn gevoel op een soort van tunnelvisie. Je bent gefocust op 1 ding en wat er links of rechts gebeurd dat daar mee te maken heeft dat zie je gewoonweg niet.

Je kunt oogkleppen op hebben in verschillende situaties en als ze eenmaal af zijn dan is het heel moeilijk om ze weer op te zetten. In dit blog wil ik het hebben over mijn eigen oogkleppen die ik heel lang heb opgehad als het gaat om dierlijke producten maar dit geldt natuurlijk voor heel veel andere gevoelige onderwerpen.

Mijn oogkleppen

Iets meer dan 20 jaar geleden toen ik zo’n 10 jaar oud was werd ik me voor het eerst echt bewust waar mijn frikandel en mijn kippenpootje nou vandaan kwam en wat er moest gebeuren voordat het op mijn bord kwam. Waar de meeste kinderen zich bezig hielden met hele andere zaken kon het mij niet los laten.Kippenpoot Mijn oogkleppen waren af. De frikandel was niet een frikandel meer maar dat kon een koe of een varken zijn. En de kippenpoot dat is gewoon echt een poot van een kip. Deze dieren moesten dood omdat ik ze wilde eten was mijn gedachte. Dat kon niet. Ik besloot op 10 jarige leeftijd dat ik daar niet aan mee ging werken, ik wil niet dat er door mij dieren dood gemaakt worden, dat was mijn idee.

Daarna gingen de oogkleppen op. Het maakte me niet uit wat andere mensen deden, hoeveel dieren ze aten, of ze kilo knallers aten, ik heb zelfs een tijdje op de vleeswaren afdeling gewerkt. Ook het dierenleed ging ik compleet uit de weg. Ik eet geen dieren dus ik hoef die zielige beelden niet te zien, dat is niet mijn schuld, ik kan er niets aan doen. Op die manier probeerde ik het allemaal goed te praten in mijn hoofd.

Na 20 jaar oogkleppen kreeg ik vorig jaar zonder dat ik het wilde, steeds meer treurige beelden van het dierenleed te zien. Heel langzaamaan gleden de oogkleppen af. Het is niet oké wat er hier gebeurd. Alleen maar omdat ik geen dieren eet betekent het nog niet dat ik hier geen verantwoordelijkheid voor hoef te nemen. 1200 dieren per minuut slachten – 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, dat is een moordindustrie.

Onthoud dat iedereen oogkleppen heeft

Geld met een rekenmachineHet zijn ook zoveel dieren dat het gewoonweg niet mogelijk is om het allemaal in goede banen te leiden en dat zorgt ervoor dat de dieren er onder lijden. Alles draait om geld en daarom moet alles zo snel mogelijk gebeuren. Of een dier daar onder lijdt lijkt de mensen niet veel uit te maken. Die zien ze niet als levende wezens maar als producten. Hoe meer producten er verkocht worden, hoe meer geld verdiend word zodat al die verdomde belastingen en rekeningen weer betaald kunnen worden. Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp echt dat deze mensen ook oogkleppen op hebben en waar die oogkleppen vandaan kunnen komen.

Mijn oogkleppen gaan steeds meer af als we het over dit onderwerp hebben, maar ook bij mij zijn ze nog steeds niet helemaal af. Zo ben ik bijvoorbeeld niet 100% vegan. Ik vind 100% vegan erg moeilijk en ik ben daar nu langzaam een weg in aan het vinden. Het is ook wel heel erg leuk want ik ontdek allemaal nieuwe winkels, nieuwe producten en proef weer nieuwe dingen. Vegan kaas dat vind ik nog wel een lastige, ik heb er toevallig nu eentje in de AH gevonden waarvan ik niet spontaan over mijn nek ga maar de meeste..brrr!

Kaas vind ik denk ik het moeilijkste, maar de laatste maanden heb ik al geen kaas meer gegeten als gewoon kaas. Alleen af en toe als het ergens door heen zit. Dus dat is al een echte verbetering voor mij (ik was echt een kaasfreak).

Wat ik eigenlijk wil zeggen

Stap voor stap op trap geschilderdWat ik eigenlijk wil zeggen met dit blog is dat we ons ervan bewust moeten zijn dat we oogkleppen op hebben. De een wat minder dan de andere maar uiteindelijk denk ik stiekem dat iedereen ze wel heeft. In plaats als het iets negatiefs te zien denk ik dat het veel beter is om je meer bewust te worden van deze oogkleppen. Zelfs als je besluit om de oogkleppen gewoon lekker op te laten, is het wel goed om te weten dat je ze hebt.

Zijn je oogkleppen af en wordt het je allemaal teveel? Dan is mijn advies, doe het rustig aan! Je hebt geen haast. Tijd is iets wat we bedacht hebben. Alle beetjes helpen. Je hoeft niet radicaal te veranderen, baby stapjes zijn ook prima. Elk stapje is er een.


Wil je ook een verhaal schrijven? Dat kan! Stuur je verhaal in en wij zorgen dat er een mooi blog van gemaakt word. Stuur je verhaal in