Persoonlijk vind ik dat doping moet kunnen en ik verbaas me iedere keer over de berichten van dopingaffaires. Telkens is de sportbranche opnieuw verrast en dreigen ze met enorme schorsingen. Persoonlijk vind ik dat de branche niet zo moeilijk moet doen. Want zeg nou zelf, hoe erg is doping?

Kijk, we moeten natuurlijk wel alles in het juiste perspectief plaatsen. De hele wereld staat in brand, voert oorlog of snijdt elkaars hoofd eraf en persoon A probeert verder te springen dan persoon B. Ik bedoel, waar hebben we het over? Echter er gaat grof geld in sport om en sponsoren willen hun atleet laten winnen. Daarom wordt er geïnvesteerd in zwemkleding gebaseerd op haaienvinnentechnology om gestroomlijnd door het water te gaan. Schoenen met lucht erin om effectiever te hollen en aerodynamische fietshelmpjes om zo misschien de tegenstander een fractie voor te blijven. Dus wees eerlijk: er worden allerlei manieren bedacht om sterker en sneller te worden dan de tegenstander, doping past daar prima in.

‘Doping is fout’, zeggen diverse atleten. ‘Het maakt de sport oneerlijker.’ Maar als iedereen doping gebruikt is het sowieso weer eerlijk. Het goedje zou slecht zijn voor het lichaam. Dat kan kloppen. Maar mijn oma zei altijd: ‘Alles waar te voor staat is ongezond.’ Dus te veel sporten, is ook niet goed voor het lichaam. En zo gezond is sport ook niet. Onlangs keek ik naar de Vuelta: daar stonden borden met de maximum snelheid langs de weg. Je mocht met hooguit 40 van de berghelling af. De borden waren uiteraard bedoeld voor auto’s. Geen wielrenner die ernaar keek, laat staan een coach of sponsor die stond te roepen dat het langzamer moest. Welnee! Iedereen riep: ‘Hup, hup, sneller!’

Neem dan een andere sport die mijns inziens ook ongezond is: gewichtheffen. Geen mens die zegt: ‘Zou je dat nou wel doen, die 150 kilo? Da’s niet zo goed voor je rug. We kunnen het beter met zijn tweeën of liever nog met z’n drieën tillen.’ Nee als je even niet kijkt, schroeft de trainer er nog snel een kilootje bij. Dus zeg niet dat sport gezond is, dat is het verre van. De doping kan er heus wel bij. Trouwens je hoeft het niet te nuttigen. Het blijft een persoonlijke keus net zoals je niet meteen van een brug hoeft te springen als een ander het doet.

Dan heb je de kwestie dat het sport oneerlijker zou maken, maar ook dat is larie. Sport is oneerlijk! Woon je in Zimbabwe en wil je skiër worden? Nooit sneeuw om te oefenen. Of je komt uit Kenia en je wilt gaan zwemmen: nergens water. Waarschijnlijk hebben ze daarom ook zulke goede lopers omdat ze altijd op zoek zijn naar water, maar dat terzijde. Of je wilt topbasketballer worden en je bent maar 1 meter 50: geen schijn van kans. En wij wonen nog in een rijk land, maar er zijn heel wat mensen die in een gebied worden geboren, waar geen vers voedsel en schoon drinkwater is, laat staan bekwame trainers en geld om te reizen naar wedstrijden. Voor mij mag je gerust doping nemen als je eskimo bent en wilt gaan hordelopen. Met al die dikke kleding aan, kom je toch niet snel vooruit. Hieruit concludeer ik dat sport gewoon oneerlijk is.

We kunnen het wel eerlijker maken, maar dan moet alles anders. Ik noem een voorbeeld: Een maand voor de belangrijke wedstrijd worden atleten bij elkaar gezet. Iedereen krijgt hetzelfde gezonde eten, dezelfde goede trainer en hulpattributen zijn niet meer toegestaan. Dus geen schoenen meer met lucht erin, geen haaienvin-zwempakken etc. Sport gebeurt weer naakt. Het zou meteen een hele andere dimensie geven aan de sport. Ik denk de zwemwedstrijden bij mannen goed bezocht zullen worden door dames, zeker wanneer bij iedere zwemslag hun mooi gevormde, gespierde achterste van de zwemmer net boven het water zichtbaar wordt. Daarentegen zal, mijnsinziens, de kaartverkoop van gewichtheffen en worstelen voor zwaargewichten hard teruglopen.

Het zal wennen zijn, zeker voor tennissers die gewend zijn om ballen uit hun zakken te halen. En als atleet moet je in je adamskostuum ook aan de toekomst denken. Ben je man en wil je later kinderen, dan zou ik schansspringen niet aanraden. Zeker niet als er een mooie dame in het publiek zit. Topsport wordt zo misschien iets vreemder, maar wel eerlijker.

Wil je meer te weten komen over Saskia Oudshoorn of wil je meer blogs lezen?
Check dan haar website: saskiaoudshoorn.nl en volg haar op Facebook: Saskia Oudshoorn schrijfster