Deze kwam ik tegen op Instagram en ik dacht ik ga dit toch eens even onderzoeken!

Het idee dat cornflakes uitgevonden zijn om masturbatie tegen te gaan, klinkt misschien vreemd, maar er zit een kern van waarheid in. Dit idee komt van John Harvey Kellogg, de man achter Kellogg’s Cornflakes. Hij was een Amerikaanse arts en gezondheidsevangelist in de late 19e en vroege 20e eeuw, die geloofde in een sober en gezond dieet om fysieke lusten, waaronder masturbatie, te verminderen.

Kellogg was een voorstander van een plantaardig dieet en dacht dat eenvoudig, licht verteerbaar voedsel zoals cornflakes zou helpen om de passies te temperen. Dus ja, het idee achter cornflakes was deels om een dergelijke praktijk te ontmoedigen, volgens de overtuigingen van Kellogg in die tijd.

Kellogg’s missie

De gedachte van John Harvey Kellogg was dat een eenvoudig, gezond dieet zonder pittig of smaakvol voedsel zou helpen om de seksuele lusten, waaronder masturbatie, te verminderen. Hij geloofde dat bepaalde soorten voedsel, zoals vlees of gekruid eten, de passies zouden opwekken. Cornflakes, als een eenvoudig en niet-stimulerend ontbijt, zouden volgens hem helpen om deze driften te beteugelen.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat ondersteunt dat het eten van cornflakes of het volgen van een dergelijk dieet daadwerkelijk de seksuele driften of het gedrag rond masturbatie beïnvloedt.

Kellogg’s ideeën over dieet en seksualiteit waren vooral gebaseerd op zijn persoonlijke overtuigingen en de gezondheidsopvattingen van zijn tijd, niet op wetenschappelijk onderzoek.

Conclusie

Hoewel John Harvey Kellogg misschien dacht dat hij met zijn sobere cornflakes de oplossing had gevonden tegen seksuele lusten, blijkt uit het moderne leven dat zijn ontbijtcreatie eerder heeft geleid tot een explosie van creativiteit in de keuken dan in de slaapkamer. Het lijkt erop dat, ondanks Kellogg’s beste bedoelingen, de enige die echt in toom wordt gehouden door cornflakes, onze honger is – en dat alleen tot de lunch. Dus de volgende keer dat je over een kom cornflakes buigt, onthoud dan dat ze alleen de honger stillen en niet je libido.