Selecteer Pagina

De zomer komt: het gevecht met de boterkoek

De zomer komt: het gevecht met de boterkoek

De lucht is grijs. De temperatuur te fris, maar de zomer komt. Absoluut. En als de zomer niet in Nederland komt, ga ik wel op vakantie naar de zon. De zomerjurkjes lonken al vanuit de kast. Over enkele ogenblikken is het blote benen en naakte armen tijd. Dikke wollen vesten kunnen mijn ietwat bolle buik dan niet meer camoufleren. De winter heeft me een winterwarm speklaagje gegeven, wat er nu weer af mag. De weegschaal klinkt verbolgen over mijn drie kilo te veel. Hij is nog aardig, want liever heb ik er vijf af, maar misschien is dat teveel gevraagd.

Dieet

Wil ik de zomer mooi doorkomen, dan moet ik op dieet. Volgens healthcoach Lisette van ‘Gezond, fit en genieten’ geen dieet mag noemen, maar een levensstijl. Op dag 1 wordt me verzocht mezelf te wegen, maten op te nemen en foto’s te nemen voor vergelijk. Je weet wel van die foto’s waar je op staat in je ondergoed zonder hoofd om niet herkend te worden en die je dan plaatst op facebook op je eigen account waar je met naam en profielfoto zichtbaar bent. Dat doe ik dus niet. Het gaat voornamelijk om mijn eigen gevoel. Want drie kilo is het verschil tussen strakke kleren en lekker zittende, tussen opgeblazen gevoel en normaal.

Vreemde informatie

De brochure geeft vreemde informatie: ‘Ga iedere dag een uur intensief sporten.’ Als ik iedere dag een uur stevig zou bewegen, had ik geen dieet – sorry nieuwe levensstijl – nodig. Ik zal proberen iets meer te doen, dan wat ik nu doe, maar mijn tijd is, net als velen, beperkt. Ik lees de instructie goed door en geniet nog van een laatste suikermomentje, want het betekent wel, als ik start, ik zeker de eerste week, geen genotmiddelen als drop, chocola of koekjes mag hebben. Wel wortels, tomaatjes en komkommer. Maar zolang ze nog geen wortels in dropsmaak hebben uitgevonden, blijft het afzien.

Feestje

Het eerste ontbijt stemt me goed: yoghurt met vruchten. Da’s mooi, want dat doe ik al jaren. Om de 2,5 uur moet ik wat verorberen en het smaakt me allemaal prima. Ik heb de intro van de nieuwe levensstijl zo gepland dat ik geen feestjes of verjaardagen heb. Tenminste dat was het plan. Tot op die ene ochtend dat het bericht binnenkomt dat mijn boek ‘Ben ik nou gek?’ door de bibliotheken is aangekocht en ik in één klap bijna 80 exemplaren verkoop. Reden voor een feestje. Maar hoe? Van een eetbaar poppetje gemaakt van komkommer en bleekselderij word ik niet vrolijk, evenmin van de – overigens lekkere – taartrecepten die ik heb ontvangen. Ik ken mezelf tegen de tijd dat ik de cake gebakken heb en de keuken volstaat met vuile vaat, is het euforie moment al uren voorbij. Ik wil nu feest.

Roomboterkoek

Met een vriendin ga ik gezond wandelen op het strand en na afloop drinken we wat bij een strandtent. Een appelpunt met een dot slagroom is op zijn plaats, maar mijn kwabbige armen brengen me tot verstandige gedachten. Ik kan ook genieten zonder zoetigheid, denk ik. De verse muntthee wordt gebracht met een puntje net gebakken roomboterkoek waar de suiker en calorieën uitspringen. Prachtig goudgeel met een knapperig randje, hij geurt, hij lonkt, knipoogt en dan is hij verdwenen. Verdwenen in mijn mond. Ik geef me gewonnen en laat me meevoeren in de smaaksensatie. Een explosie van suiker, kruim en roomboter. De koek plakt lichtjes aan mijn kiezen, de korst brokkelt op mijn tong en ik voel me geheel niet schuldig. Integendeel, ik vraag de serveerster om een extra stukje.

Resultaat

En de weegschaal? Die is aardig. Zelfs zonder achterlijk te bewegen gaat de drie kilo lukken. Laat de zomer maar komen.


Wil je meer te weten komen over Saskia Oudshoorn of wil je meer blogs lezen?
Check dan haar website: saskiaoudshoorn.nl en volg haar op Facebook: Saskia Oudshoorn schrijfster

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *