Waardoor ontstaat de chaos?

Als er veel verschillende dingen gebeuren in je leven dan kan het soms aanvoelen als of je hoofd overloopt. Vooral als je denkt dat onthoud ik wel – of ik zet het wel even in mijn telefoon.

Wanneer je dan ook maar even wat tijd over hebt dan ga je nadenken over dingen die nog moeten gebeuren – wanneer ook al weer? Hoe laat? Maar ook hoe het gaat gaat verlopen en voor je het weer ben je verzonken in gedachten die gaan over iets wat pas veel later in je leven gaat gebeuren.

Je blijft er aan denken want je wil het natuurlijk niet vergeten. En zonder dat je het eigenlijk merkt besteed je daar toch een hoop energie aan.

Wat kun je hier tegen doen?


Ik heb een methode ontwikkeld die ik iedereen aanbeveel! Elk jaar in november / december koop je een grote a4 agenda. Hier past 1 week over 2 a4 pagina’s. (Ik koop hem bij de Boekenvoordeel, €5,99)

En begin met PLANNEN!

Ik doe het zelf met verschillende kleurtjes en onderdelen. Alles wat ik op de dag zelf moet doen kleur ik geel. Heb ik een afspraak buiten de deur of komt er iemand langs? Dan krijgt dat een blauwe kleur. Soms weet ik dat er iets moet gebeuren maar dan hang het af van iemand anders of het doorgaat. Dat gaat ook op de agenda maar dit word roze.

Ik werk als ZZPer en ik doe ook aan uurtje factuurtje, dus ook de uren die ik besteed aan een bedrijf noteer ik ook in mijn planning met oranje.

Do’s and Dont’s

Als je net start met plannen dan is het belangrijk dat je het rustig aanpakt. Wanneer je een dag helemaal vol plant en vervolgens de planning niet haalt dan word je al snel gedemotiveerd. De kans is dan groot dat je stopt met plannen.

Discipline word beloond! Hou je een week lang aan de planning en ik garandeer je dat het word beloond. Je houd zo tijd voor andere dingen over en je bent veel effectiever bezig.

Heb je er een dag tussen zitten waarbij je het onverhoopt niet haalt? Plan hem dan door naar een dag later in de week. – Werk je met klanten? Laat hun altijd even weten dat het niet gelukt is maar dat je ze niet vergeten bent en vertelt wanneer ze wel resultaat kunnen verwachten.

Omdat er altijd dagen zijn waarbij er onverwachte dingen gebeuren moet je dat incalculeren. Als je begint met plannen, plan dan niet alles helemaal vol! Hou tussendoor ook wat ruimte over voor onverwachte gebeurtenissen. Op die manier kun je ook makkelijker iets door plannen als je het net niet red. En zorg je er voor dat je niet gestrest raakt als je het niet red!

Waarom geeft een fysieke agenda voldoening? >> Binnenkort het volgende artikel!