Woensdag 4 september ben ik langs gegaan bij de varkensslachterij Westfort in IJsselstein. Animal Save Nederland organiseert deze vigils en daarbij krijgen we de kans om afscheid te nemen van dieren.

Dit was mijn tweede vigil, een paar maanden geleden ben ik ook bij een kippenslachterij geweest. Dat vond ik al heftig maar deze tweede met de varkens heeft me nog meer aangegrepen.

Varken die water drinkt Bij varkens zie je hun emotie nog beter en ook wilden ze graag aandacht van ons, wat het nog veel moeilijker maakten.

Westfort had voor ons water en flesjes neergezet waarmee we de varkens water mochten geven.

Van 10:00 tot 13:00 hebben we daar gestaan. In die korte tijd zijn er zeker negen vrachtwagens langs gekomen helemaal volgestopt met varkens.

De aantallen bij Westfort

Ze slachten 10.500 varkens per dag en zijn nu aan het uitbreiden zodat ze er nog meer kunnen slachten.

Mijn hart breekt als ik dat soort dingen hoor. Meer als 10.000 per dag zou toch genoeg moeten zijn zou je denken? Maar ze willen nog meer verdienen en daar moeten de varkens voor boeten.

De tentoonstelling van Westfort

Varkens opengereten aan halen
Nadat de varkens geslacht zijn komen de aan de andere kant opengereten aan haken voorbij. Dit maakt me zo misselijk. Zo barbaars, zo walgelijk, bah bah bah.

Verdriet

Varkens die niet kunnen bewegenHet maakt me heel verdrietig om deze dieren te zien. Ik kan niet begrijpen dat dit soort fabrieken bestaan. In 2019 zitten we op 1200 dieren per minuut slachten. En dan zijn de 6,5 miljoen varkens die de slacht niet eens halen niet mee gerekend. Hoe kunnen we dit toch onze dieren aan doen? Waar is het mis gegaan dat we nu dit soort moordfabrieken hebben staan?

Als een van de kleinste landen exporteren we het vlees van deze dieren naar 140 landen om vervolgens vlees weer terug te kopen van landen zoals Brazilië (zie ook mijn blog over de Mercosur deal).

En ondertussen maar roepen dat boeren van hun dieren houden en zonder de boeren geen eten…Maar als er het toch al kopen uit andere landen dan hebben we onze boeren voor vlees toch niet nodig? Waarom kunnen ze niet alleen voor Nederland produceren en de andere landen hun eigen dieren laten fokken en slachten?

Op die manier krijgt elk land kleinere aantallen dieren waar beter voor gezorgd kan worden. Want met de gruwelijke hoeveelheden die Nederland produceert is het bijna onmogelijk om het diervriendelijk te doen.

Ik denk dat de meeste boeren willen overleven en daarom dieren gebruiken om geld te verdienen. De meeste houden niet van hun dieren, hoe kan je van ze houden als je ze fokt en binnen enkele maanden weer afmaakt? Dat is geen houden van, dat is lopende band werk. Moordfabrieken noem ik ze. Dieptreurig.

Varken in vrachtwagen