Grrrrr uit frustratie schrijf ik dit blog. Jarenlang doe ik al vrijwilligerswerk bij zorgcentrum de Overloop die onder Zorggroep Almere vallen. Sinds Corona is dat voorbij. Wat we de ouderen hebben aangedaan deze periode vind ik schandalig. Ze hebben zelf geen keuze gehad en hebben maandenlang op hun kamer moeten zitten.

Toen voor iedereen versoepelingen kwamen, hadden de ouderen nog steeds pech. Activiteiten mochten nog steeds niet doorgaan en als je al binnen mocht komen was dat met een mondkorf.

Wandelen

Bij godsgratie mocht ik op een gegeven moment een mevrouw ophalen om te wandelen. Elke vrijdag haalde ik haar op en gingen we even langs de markt. In oktober/november was dat feestje voorbij. Er moest eerst geboosterd worden voor dat mevrouw weer buiten mocht wandelen met me.

Het is nu inmiddels eind maart – en ik mag nog steeds niet met mevrouw wandelen! Uit frustratie heb ik de zorggroep Almere een mail gestuurd, weken gewacht, geen reactie gekregen, nog meer mails gestuurd toen ik uiteindelijk van de het zorgcentrum een e-mail heb gekregen.

Mijn vragen werden daarin niet beantwoord. Ik kreeg een halfbakken antwoord met:

“Momenteel zijn we weer langzaam aan het opbouwen. Echter hebben ook wij uitbraken gehad van Corona en lopen wij nog steeds met mondkapjes op als we binnen de anderhalve meter van een bewoners zijn. Gelukkig hebben we een groot team welzijn die er voor hebben gezorgd dat bewoners een breed aanbod van activiteiten aangeboden hebben gekregen.

Wij volgen de regels van het kabinet en zorggroep Almere.”

En dat betekent?

We volgen de regels van het kabinet? Waarom mogen vrijwilligers dan alleen binnenkomen met een mondkorf? Die dingen zijn toch inmiddels afgeschaft? En hoe zit het met wandelen? Mag dat nu wel?

Weer heb ik een mail terug gestuurd, mag ik nu al wandelen met mevrouw?

Zorggroep Almere

Ik vind het niet te geloven dat we zo met onze ouderen omgaan. Dat deze mensjes aan het einde van hun leven zelf geen enkele keuze hebben. Dat we ze maandenlang hebben opgesloten. En dat ze na 1,5 jaar weer niet naar buiten mogen met de vrijwilligers.

Alle regels zijn inmiddels opgeheven als we het kabinet mogen geloven. Maar Zorggroep Almere staat daar boven en verplicht iedereen nog steeds tot mondkappen en nog steeds mag mevrouw niet met mij mee een wandeling maken.