In maart 2022 ben ik gestart met een opleiding bij ZoMa Opleidingen. 2022 was helaas alleen niet mijn jaar. In enkele maanden moest ik meerdere dierbaren begraven en in oktober was ik op. Stuk. Kapot. Ik nam contact met ze op, betaalde nog een termijn en gaf aan te willen stoppen. Ik kon echt niet meer.

Amper reactie ZoMa Opleidingen

Reacties bleven uit, ik moest herinneringen sturen en op een gegeven moment eindelijk een eindafrekening of ik nog even 320 euro wil betalen. Omgerekend zou ik dan voor 5 gevolgde lessen 2000 euro moeten betalen. Dat vond ik een hele hoop.

Uitzonderingen

Natuurlijk begrijp ik dat je niet iedereen alles kan terugbetalen of niemand iets laten betalen, maar ik denk wel dat er uitzonderingen zijn. In 3 maanden tijd verloor ik onverwachts een dierbaar familielid, was ik 2 maanden mantelzorger tot mijn schoonvader doodging en 1 maand later pleegde mijn vader zelfmoord. Ik kan je vertellen. Dat is veel.

Net na mijn vader zelfmoord pleegde was ik nog bezig om alles te regelen, ZoMa bellen, mailen en uitleggen dat ik niet meer kon en niet meer wilde. Geen reacties, zelf contact op moeten nemen terwijl je door diepe rouw gaat. Het is moeilijk te begrijpen.

Na een paar maanden vechten met ZoMa was het mij wel duidelijk, naast de 5 holistische niveaus is er nog een heel ander belangrijk niveau en dat is GELD.. Ik betaalde het bedrag uiteindelijk en voelde naast alle rouw, verdriet ook een hoop onrecht en machteloosheid.

Niveau ZoMa Opleidingen

Naast al deze ellende vond ik de kwaliteit van de opleiding ook aan de lage kant. Je krijgt een enorme boekenlijst en PDF’S, moet vooral zelf heel veel studeren en de livedagen waren achteraf echt geen 2000 euro waard.

Google Review

Nadat ik mijn verhaal deelde op Google kwam er wel snel een reactie:

“Dank je wel voor je reactie. Wat een vervelend nieuws en het spijt ons te horen dat je het contact met ZoMa zo hebt ervaren. We gaan je dossier bekijken en nemen graag contact met je op om dit samen door te spreken.

Warme groet, Team ZoMa”

Nadat ik weer moeite moest doen om iemand te pakken te krijgen bleek het een gesprek te zijn waarin er werd uitgelegd waarom ik moest betalen.

Ik was zo boos. Ik heb al gezegd dat ik zou betalen, waarom zouden jullie me nog een keer bellen om het er in te wrijven? Wat is dit voor organisatie?!

Nu bijna een jaar later…

We zijn nu bijna een jaar verder en er is een hele hoop gebeurd. Vandaag zag ik dat mijn review bij Google was weggehaald. Dit maakte me weer zo boos. Niet alleen hebben ze me in mijn beleving echt rot behandeld, als ik dan een review plaats word het ook nog verwijderd.

Dit voelt zo oneerlijk, daarom dat ik dit blog schrijf. Er zullen vast genoeg prima dingen aan ZoMa zijn, maar er moet toch ook ruimte zijn voor de dingen die minder goed gaan.

En ik denk dat in dit geval er een hoop anders had kunnen gaan. Had mij niet €320 extra laten betalen, dan hadden ze alsnog €1700,- voor 5 lesdagen ontvangen! Had me gewoon terug gebeld, gemaild, waarom moest ik er continu achteraan zitten? Vakantie? Ja ik zit in diepe rouw, waarom is er niemand die niet even dit oppakt? 1 telefoontje, condoleance en aangeven dat ik mijn geld niet terug krijg was prima geweest.

Maar dit, nee, dit heeft me geraakt. Helemaal omdat het een opleiding is waarbij het om de holistische niveaus gaat en waar je dit gewoon echt niet verwacht.

Heel jammer.