De Mercosur watte?? De Mercosur deal. Iets wat ik ook nog niet kende maar nu ik er meer over aan het lezen ben wilde ik het toch met jullie delen. (bron, bron)

De Mercosur-deal is een handelsakkoord tussen de Europa en vier Zuid-Amerikaanse mercosur landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay). Bij deze deal worden er verschillende regels opgeheven waardoor er vlees en andere landbouw producten geïmporteerd gaat worden vanuit deze landen.

Deze landen hebben op het gebied van vlees en landbouwproducten hele standaarden als wij. In Brazilië maken ze bijvoorbeeld nog gebruik van 120 soorten gif die in Europa al verboden zijn. Ook het dierenwelzijn is een grote zorg (bron). Persoonlijk moet ik er niet aan denken om zoiets op mijn bord te hebben.

Ook het klimaat en de ontbossing zijn belangrijke zaken in deze deal. Op dit moment is Brazilië al verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing. Na deze deal zal dit waarschijnlijk alleen maar toenemen.

Mark RutteOmdat de gevolgen van deze deal enorm zijn hebben verschillende regeringsleiders van België, Frankrijk, Ierland en Polen hun zorgen uitgesproken. 7 andere regeringsleiders, waaronder Mark Rutte, reageerde juist tegenovergesteld. Zij steunen de deal en willen dat deze snel tot stand gaat komen.

Deze onderhandelingen lopen al 20 jaar en omdat het termijn van de EU Commissie bijna afloopt willen ze deze deal er snel doorheen jagen. Dat zal dan misschien ook de reden zijn dat we er eerder weinig over gehoord hebben. Als deze deal doorgaat dan is dit het grootste EU-handelsverdrag ooit. *Met dat ik het schrijf kom ik er achter dat in de korte tijd dat ik achter deze deal ben gekomen het al akkoord is ook. Ik hou mijn hart vast.

Ik vind het nog al wat allemaal. Is dit misschien niet iets waar we iedereen ook even over moeten inlichten? Misschien een referendum of zo? Komt er ook iets op de producten te staan zodat wij als consumenten kunnen kiezen of we iets met landbouwgif of zonder landbouwgif kunnen nemen?

Ik ben erg benieuwd wat jij hiervan denkt en of je al eerder van deze deal gehoord had. Laat je hieronder een berichtje achter?