Jarenlang dacht ik redelijk bewust te eten. Geen vlees, geen vis & veel biologisch. Tot ik er dit jaar achterkwam wat stremsel was. Stremsel zit in kaas en dat is iets waar ik al die jaren wel veel van gegeten heb. Mijn maag draaide om toen ik hoorde dat stremsel uit de maag van kalfjes word gehaald.

Daar ga ik dan met me niet vlees eten…Nou met al die kaas heb ik misschien wel een heel kalf op als het er niet meer zijn! Ik vind het belachelijk dat er niet duidelijk op de verpakking word gezegd wat er nou eigenlijk in zit. Als ik eerder geweten had dat er in kaas ook stukken uit de maag van een kalfje verwerkt werden had ik een vergelijkbaar product met plantaardig stremsel gekocht.

Plantaardig stremsel

Het is helemaal niet nodig om kalfjes hiervoor te gebruiken. Er zijn ook een hoop kazen met plantaardig stremsel. Ik koop nu alleen nog biologische kazen waarbij duidelijk vermeld word dat er vegetarisch of plantaardig stremsel in zit.

Microbieel stremsel

Door een tekort aan kalvenmagen word er tegenwoordig ook stremsel geproduceerd door genetisch gemodificeerde micro-organismen. Het is toch te belachelijk voor woorden dat er eerst een tekort moet komen aan kalven voordat dit uitgevonden word?

Vegetarische kaas

Hoe kunnen we dit nou bij kleine kalfjes doen?Na jarenlang vegetariër te zijn ga ik nu voor het eerst beginnen aan de vegetarische kaas. Ik voel me dom dat ik het niet eerder wist en boos dat het niet op de verpakking staat. Nu ik beter aan het opletten ben zie ik ook dat het op veel producten niet eens duidelijk vermeld staat. Neem bijvoorbeeld de Kwekkeboom kaassouffles. Daar staat niets op over stremsel maar na e-mail contact blijkt dat er gewoon dierlijk stremsel in zit.

Ik word er verdrietig van. Waarom moeten we nou in zoveel producten dierlijke stoffen stoppen? Ik stuitte op dit lijstje van Squatcilla.nl en schrok hoeveel verborgen beesten er in producten zitten. Het is toch niet normaal al die rare e-nummers? Fabrikanten moeten gewoon eerlijk zijn over hun producten in plaats van de boel verdoezelen.

Met een aantal fabrikanten van verdachte producten heb ik contact gehad en daar maak ik binnenkort ook een mooi lijstje van. Weet jij producten die er op het eerste oog goed uit zien maar toch niet diervriendelijk zijn? Dan hoor ik dat ook héél graag! Laat een reactie hieronder achter zodat iedereen weet welke producten dit zijn.


Weet jij ook een hoop over dit onderwerp en wil je dit verhaal delen? Dan horen we graag van je! Dit zijn dingen die mensen horen te weten en hoe meer mensen dit weten hoe sneller we hopelijk naar een diervriendelijker bestaan kunnen. Laat hieronder een bericht achter of neem contact op via onze contactpagina.