My godddd!! Enorm gefrustreerd schrijf ik dit blog. Wat kunnen mensen mij toch enorm teleurstellen.

Vanmiddag deelde ik een bericht waarop ik uitleg melk drinken en zuivel er voor zorgt dat vele kalfjes gedood worden voor kalfsvlees.

De kalfjes worden direct bij de moeder weggehaald zodat de moeder koe melk kan gaan geven aan ons mensen. Ik heb hier beelden van gezien, dit is zo ontzettend triest.

Er komt dus een hele hoop leed kijken bij zuivel. Dat is een feit. (bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron)

Goedpraten van dierenleed

De meeste mensen die klikken snel weg bij mijn bericht, dat is natuurlijk veel te confronterend als je aan je boterhammetje met kaas zit. Maar sommige maken het echt bont. Die komen in mijn DM en dan proberen ze mij er vervolgens van te overtuigen dat het dierenleed wel mee valt.

NIET DOEN!! Ik begrijp dat je je zelf voor de gek wilt houden zodat je lekker van je stukje kaas, worst en glaasje melk kunt genieten. Maar bij mij hoef je daar niet mee aan te komen.

Argumenten als… Ja maar ik ken een boer en die is lief voor zijn koeien. Oké, wat gebeurd er met de kalfjes? Ja die worden apart gezet. Oke ehh dierenleed? Nee.

En een koe heeft kalfjes nodig voor melk – ik zie overal staan ongeveer 1 keer per jaar. Waar blijven al die kalfjes dan? Nee dat is niet waar, zijn koeien geven melk zonder teveel kalfjes…. Ehh… oke prima.

De kalfjes die er wel komen mogen blijven. Oke en de stiertjes dan? Ja dat wist hij niet. Ikke wel … #kalfsvlees. Dierenleed? Nee nog steeds niet.

Toen twijfelde hij aan mijn kennis, hoe weet ik dat de cijfers juist zijn? Ik stuurde 10+ links, van allemaal verschillende organisaties. Hoeveel wil je er nog hebben voor je inziet dat het niet zo rooskleurig is?

Het begint bij jezelf.

Het gesprek ging daarna een andere richting op. Hij was gewend aan vlees en zuivel, dat kon ik hem niet kwalijk nemen en daar mocht ik hem niet op veroordelen.

Helemaal waar. Ik mag je er ook niet op veroordelen, als ik helder nadenk weet ik dat het komt door opvoeding en de wereldwijde consensus dat het normaal is om dieren op deze manier te gebruiken.

De meeste mensen hebben geen idee wat er moet gebeuren voor hun stukje kaas of hamburger en dat komt ook ergens door… Misschien de vrolijke plaatjes op de producten? De vrolijke koeien die je ziet bij melk? Het varkentje in de modder dat daarna je hamburger word? Allemaal vertekende beelden die niets laten zien van wat er echt gebeurd.

Maar uiteindelijk begint het bij jezelf. Hoeveel excuusjes je ook bedenkt. Als je zelf niet stopt met dieren eten of zuivel gebruiken, dan moet je gewoon accepteren dat jij een van de redenen bent waarom dierenleed bestaat.

Accepteer het gewoon en kom niet in mijn DM mij overtuigen dat het wel mee valt. Want het valt niet mee!

Opgelucht.

Zo dat is er weer uit. Schrijven lucht altijd enorm op. Ben jij gefrustreerd? Wil je je hart luchten? Of wil je gewoon je verhaal kwijt? Stuur een mail naar info@kwebbelkous.com