Selecteer Pagina

Een roman over paniek: een paniekroman

Een roman over paniek: een paniekroman

Hoe schrijf je een boek over een ongezellig onderwerp? Door het te doordrenken met nuchterheid en humor. Binnenkort komt deze paniekroman uit over een gezellige postnatale depressie, gecombineerd met een fobie voor de baby. Kan het nog erger? Ja hoor. De hoofdpersoon krijgt een gigantische paniekaanval tijdens de bevalling en wil letterlijk onder de armen van de gynaecoloog doorkruipen naar huis. Wat volgt, is een blik in een psychiatrisch ziekenhuis waar de hoofdpersoon wakker wordt, tussen gekken, indianen en nog vreemdere doktoren.

De persoon die bovenstaande scene heeft doorgemaakt ben ik. Ik schrijf dus uit ervaring. Toch heeft het boek een gecreëerde hoofdpersoon gekregen om de simpele reden dat het anders te persoonlijk voelde. Daarnaast had ik zo de mogelijkheid om de gebeurtenissen van andere jonge moeders die ik in het ziekenhuis leerde kennen in het verhaal te verwerken.

Het woord paniekroman is van een nieuwe categorie. Er was al de psychologische roman en zelfs een psychiatrische roman, maar nu dus ook de paniekroman. Er zijn veel boeken over paniekaanvallen met tips en wat je er tegen kunt doen, maar in romanvorm kwam het niet eerder voor. Voor degene die aan paniekaanvallen lijdt, zal het een bron van herkenning zijn. Voor andere een kijkje in de wereld van iemand die het doormaakt.

Als ik een paniekaanval had, dacht ik altijd dat ik de enige op de wereld was die van zoiets last had. Maar door het schrijven van dit boek kwam ik erachter dat 4% van de Nederlanders aan paniekaanvallen lijdt. Dat zijn welgeteld 680.000 mensen. Dat zijn er nogal wat. Helaas zijn paniekaanvallen vandaag de dag nog steeds een onbesproken fenomeen. En daarom dus een paniekroman. Voor het creëren van begrip, herkenning en taboedoorbreking.

Het boek komt uit in februari. Op de website www.beniknougek.nl kan je enkele hoofdstukken lezen.


Wil je meer te weten komen over Saskia Oudshoorn of wil je meer blogs lezen?
Check dan haar website: saskiaoudshoorn.nl en volg haar op Facebook: Saskia Oudshoorn schrijfster

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *