In Januari heb ik altijd het gevoel dat ik stik. Letterlijk. Aan mijn lichaam zitten een paar verdorde kerstkilo’s die er niet makkelijk afgaan en mijn huis maakt een volle indruk. Alle kerstfrutsels zijn weg, maar een nieuwe swung gaat nog niet door de woonkamer. Opruimen dan maar.

Opruimgoeroes

De overbodige ballast moet weg om opgeruimd en schoon het nieuwe jaar tegemoet te gaan. Ik ben niet de enige met dit gevoel. De magazines en internet staan vol met tips en ideeën. Er zijn opruimcoaches, goeroes en andere meedenkers. Maar is het echt zo moeilijk? Schijnbaar van wel, dus uit voorzorg neem ik de tips ter harte.

Minimalism game

Als eerste bestudeer ik de minimalism game. De uitdaging is simpel: dag 1 gooi je 1 ding weg, dag 2 gooi je 2 dingen weg en zo verder tot je op dag 30 dertig items weggooit. In totaal heb je dan na een maand 465 spullen in de container gemikt. De zolder moet er als eerste aan geloven, maar daarbij stuit ik meteen op een probleem van deze game. Op dag één ben ik in staat om meer dan dertig dingen weg te gooien. Wat dan te doen? Eén ding weggooien en de rest laten wachten voor de volgende dagen? En wat als ik op dag zeven geen tijd/zin heb om weg te gaan gooien. Direct besluit ik dat deze methode niet werkt. De verzinner van de minimalism game had het beter om kunnen draaien: dag 1 30 spullen weggooien, dag 2 29 et cetera. Dat is op zich logischer.

Marie Kondo

Dan de Marie Kondo methode: leg alles op een stapel: word je er blij van houd het, doe het anders weg. Dat is een interessant gegeven: ik pak de stapel theedoeken. Ik heb een afwasmachine, maar een theedoek is handig, maar ik word er niet blij van. Moet ik er nu een paar houden of niet? En wat te denken van de stofzuiger; dat ding gebruik ik ook met tegenzin. Of nog erger de spons en zeem voor het ramen lappen. Bij het zien van de spullen krijg ik al kriebels, maar ja vieze ramen is ook zo’n ding. De eerste conclusie is dat Marie Kondo óf dol op schoonmaken is óf een huishoudster heeft.

Niet blij

Het merendeel van de troep is niet van mij. Wat moet ik hiermee doen? Papieren, boeken, kleding van echtgenoot. Dozen lego, k’nex en kapla van zoonlief. Moet ik gewoon de deur dichttrekken van hun kamers? Moet ik het opruimen (weggooien) of moet ik het probleem bij de wortel aanpakken en man en zoon de deur wijzen? Want man- en zoonlief worden blij van alles wat ze hebben en willen niets met de “Japanse theemuts” te maken hebben.

Opruimen

Ik neem alleen de woonkamer, de keuken en mijn werkkamer onder handen. Vier vuilniszakken zooi staan buiten. Dat lucht op. Nieuwe energie stroomt door het huis. Dit gedeelte is in ieder geval schoner en leger. Dat komt mooi uit, want de sale is begonnen…..

Meer lezen?

Spreekt mijn schrijfstijl je aan? Ik heb een boek geschreven over een zwaar onderwerp op een luchtige manier. Het boek is te koop op via mijn site, de boekhandel en ook te leen in de bibliotheek.