Ik was afgelopen zondag op het Museumplein om met eigen ogen te kijken wat er nou eigenlijk gebeurde. De media vertelt eigenlijk nooit het hele verhaal en ook laten ze vooral zien wat goed werkt voor de kijkcijfers.

Mijn mening dan ook alleen baseren op de media, dat doe ik liever niet. Ik neem liever zelf een kijkje en ik ben blij dat ik dat gedaan heb!

Toen we aankwamen in Amsterdam werd eigenlijk alles al afgesloten. Brug voor brug voor brug, en mensen die naar de andere kant wilde werden hardhandig weggestuurd.

Bij het Museumplein mocht iedereen doorlopen maar ik en mijn Iraanse man mochten niet door lopen. Niemand mocht er meer doorheen, zei de politieagent tegen ons. Terwijl links en rechts gewoon andere mensen….blanke mensen…..mochten doorlopen.

Oke prima, wij mogen niet – dus we zijn via een andere kant gaan kijken wat er gebeurde. We zagen een groep mensen vreedzaam protesteren, toen kwam de politie eropaf, knuppelen, waterkanonnen, mishandelen. Maar deze mensen bleven zitten op de grond en de reactie daarop was dat mensen erom heen(relschoppers) tegen de politie ingingen. Terwijl de vreedzame groep daar nog steeds zat.

De politie verlegde de focus van de vreedzame groep naar de groep die wel in actie kwam en sloot ze in, sloegen ze van het veld etc. De vreedzame mensen pakte vuilniszakken, beginnen het plein schoon te maken en gaan vervolgens weer zitten.

Toen kwamen er een stuk of 4/5 politiebussen die werden om de vreedzame groep heen gezet. Mannen met schilden en knuppels kwamen eruit, honden erbij en toen werden deze vreedzame mensen weer geknuppeld 🙁

Wat mij vooral opviel was hoe agressief en opgefokt de agenten allemaal waren. Dit zouden mensen moeten zijn die ons beschermen, maar vanaf waar ik het zag zijn het mensen die werken op instructieniveau. Ze doen wat er gezegd wordt en het maakt niet uit of het een relschopper of een vreedzaam persoon is. MACHT dat moeten we laten zien dus dat gaan we laten zien. Geen enkele nuance, iedereen knuppelen die in beeld is.

Ik kreeg er een hele nare vibe bij. Als de politie hier niet zo agressief was geweest, dan was de reactie van de mensen ook uitgebleven. Het is echt een kwestie van actie reactie en je zou denken dat de politie dat begrijpt. Als ze er echt zijn om te beschermen, dan snap ik de denkwijze van deze mensen niet.

Dit ging niet om beschermen of helpen, dit ging puur om macht, agressie en laten zien dat ZIJ de BAAS zijn. Mijn vertrouwen in de politie wordt de laatste tijd dan ook steeds minder.

Ik ben wel blij dat ik met eigen ogen gekeken heb. En dat blijf ik ook doen. Meningen baseren op wat in de media gezegd wordt kan tegenwoordig echt niet meer. Zoveel censuur, onjuiste informatie, kijkcijfers – het geeft geen compleet beeld. Slechts een klein stukje van de situatie.

Met vriendelijke groet,
Thamar