Als vrouw zijn er weinig mogelijkheden om een echt kijkje in de mannenwereld te nemen. Hoe gedragen ze zich onderling? Hoe wordt de hiërarchie bepaald en waar hebben ze het over? Natuurlijk hoor ik ook de stoere verhalen van vrienden die op mannenkamp gaan en heb ik mannenfilms gezien. Maar zolang je er niet bij bent, weet je het niet echt. Daarnaast is je erbij voegen geen optie, want zodra je als vrouw binnendringt in het mannenterrein gaan ze zich anders gedragen. De dynamiek is verstoord.

Op de Camping

Op de camping heb ik het geluk van de wereld om het man-soort beter te bestuderen. Tegenover onze stacaravan arriveren vijf vrienden van een jaar of veertig die samen toeren op de motor door de Franse Pyreneeën. Zonder vrouw en zonder kinderen kunnen ze ongehinderd man-zijn en ik observeer ze op mijn veranda, waarbij ik net doe of ik druk aan het lezen ben. De eerste avond verloopt zoals ik al verwachtte: met veel bier en onbeschroomde verhalen waarin ze elkaar proberen te overtreffen hoe slim, handig en sterk ze zijn.

De volgende ochtend is het groepje minder stoer. Slaperig proberen ze een ontbijt in elkaar te flansen, waarbij de grootste zich als leider ontpopt en het zooitje in het gareel probeert te houden door zich hardop af te vragen welke lomperd het stokbrood heeft gebroken. Vier hoofden kijken schuldbewust allemaal een andere kant op. De opgestane leider geeft nog wel het teken dat het hok, zoals ze de stacaravan steevast noemen, een beetje bewoonbaar moet blijven.

Voorbereiden op de eerste toertocht

De heren worden pas goed wakker als ze bij hun motoren staan en zich voorbereiden op de eerste toertocht. Met doeken poetsen ze de motoren, likkebaarden praten ze over de extra snufjes, grappend over welke sneller kan. Bij het aantrekken van de motorpakken gedragen ze zich nog flinker, het testosteron spat door de helmen heen. Totdat er één roept: ‘Wie heeft de sleutel van het hok?’ Waarna iedereen genoodzaakt is om de handschoenen en het halve pak weer uit te trekken om de broekzakken te controleren.

Iedere dag eindigt hetzelfde: er wordt netjes gekookt, maar om de afwas te beperken eten ze alleen van plastic borden en plastic bestek. Daarna bellen ze braaf met het thuisfront en pakken ze weer doeken om de motoren beter te laten glimmen, waarbij ze meteen een aantal biertjes in hun keelgat laten verdwijnen.

Tupperware-party voor mannen

Her en der klinkt onder het sleutelen nog een flinke boer, gevolgd door een ‘nou,nou’ van de anderen. Nog een paar enkele schuine moppen en voor elven ligt iedereen plat en te dromen over de toerrit van morgen. Van een heldhaftige motorbende is geen sprake meer een veredelde tupperware-party voor mannen. Na een week observeren kan ik alleen maar concluderen dat mannen net vrouwen zijn.


Wil je meer te weten komen over Saskia Oudshoorn of wil je meer blogs lezen?
Check dan haar website: Saskiaoudshoorn.nl en volg haar op Facebook: Saskia Oudshoorn schrijfster