Het was een super strakke inhaal actie van Max Verstappen in bocht één tijdens de grand prix van Spanje. Het bleek echter een bewuste keuze van Lewis Hamilton om daar niet volledig in te sturen. Max was voor Lewis namelijk niet zichtbaar, maar hij wist dat Max zijn handelsmerk (laat in remmen) in bocht één zou inzetten.  Omdat een grand prix volgens Lewis “geen sprint is, maar een marathon”, wist Lewis dat hij Max daar beter kon laten gaan, zodat beide auto’s heel uit die strijd zouden komen. 

Na een tegenvallend weekend in Portimão, leken de kaarten voor Red Bull Racing in Barcelona beter geschud. Je kan je natuurlijk afvragen of ‘tegenvallend’ het juiste woord is? Max is namelijk bezig aan zijn beste seizoenstart in de Formule 1.  Hij heeft tot nu toe iedere keer het podium mogen bestijgen. De RB16B blijkt dit seizoen snel en tevens betrouwbaar. Het ziet er allemaal heel goed uit, in de strijd om de Wereldtitel.

Strategy is key

Ondanks dat Max na de eerste bocht aan de leiding gaat op een setje soft, bleek de RB16B op de medium band minder snel. Na de gewaagde undercut van Max weet Lewis na zijn pitstop de voorsprong van vijf seconden, die Max had, volledig terug te brengen naar nul. Ik zat op het puntje van mijn stoel, omdat Lewis al een aantal ronden heel dicht bij een inhaalactie kwam. Op het moment dat ik dacht nu gaat het gebeuren, dook hij tot mijn grote verbazing, opnieuw de pitstraat in. Wederom kreeg hij een setje medium banden onder zijn auto gemonteerd. 

Daar moest ik even goed over na denken, want wat betekent deze pitstop van Lewis nou eigenlijk voor het vervolg van de race? Voor degene die het niet weten; een totale pitstop duurt ongeveer 23 seconden. Waarom zou je juist nu een pitstop maken, als je Max al kan inhalen? Dan volgt al vrij snel de boordradio van Max zijn Race engineer Gianpiero Lambiase. Hij laat weten dat Mercedes dezelfde strategie toepast als tijdens de grand prix van Hongarije in 2019.

Sitting Duck

Op dat moment weet Max dat hij niet als winnaar over de streep gaat komen. Voor hem is het geen optie om nu nog een pitstop te maken. Daarnaast is de Red Bull op de medium band gewoon niet snel genoeg. Hij weet dat Lewis de achterstand van meer dan twintig seconden dicht gaat rijden in de laatste 23 ronden. Max is (zoals hij het zelf zegt) “a sitting duck” geworden. 

Lewis wint, door een (wederom) fanatische strategie zijn 3e grand prix van het seizoen. 

En max? Die mag de tweede trede van het podium bestijgen, en spreekt na de race duidelijke taal, “wij zijn gewoon niet snel genoeg”.

Meer lezen? Check ook deze website: www.formule1metmerel.nl