– ook handig bij andere verkopers –

Drie signeersessies zitten erop. Hoewel ze zeer succesvol waren, kwamen er ook enkele dode momenten voor. Goede gelegenheid om het winkelend publiek te bestuderen en het volgende onderzoek uit te brengen. Hoe ontloop je een schrijfster, want wees eerlijk. Niet iedereen zit op een verkooppraatje te wachten als je eens lekker in de boekwinkel aan het rondstruinen bent. Met de volgende tips komt u een heel eind en ze zijn uiteraard ook voor andere winkelverkopers van toepassing.

Kijk scheel!

Op het moment dat je je realiseert dat er een signeersessie is, kijk je vlak langs de auteur heen. Je loenst met je ogen richting de boeken die vlak achter hem of haar staan. Noot: als u een gedistingeerde dame op leeftijd bent, met een stok en een hoedje op, dan staat het wel vreemd om zo op de wellustige erotiek boeken af te lopen.

Focus je op de boeken op kniehoogte en lager

Simpele oplossing. Je snuffelt heerlijk naar alle boeken en bladen die laag liggen, waardoor ieder eventueel oogcontact vermeden kan worden. P.S. het tegen plafondhangers aanlopen is een risico en staat super klunzig. Evenals om uit het vizier van de schrijfster te blijven, door alleen omhoog te kijken en dan te struikelen over een tekkel.

Speel de dove!

Geen zin in moeilijk gedoe. Gedraag je als altijd en kijk overal rond, lees gerust de achterkant van het boek wat aangeboden wordt. Op het moment dat de schrijfster begint te praten, wuif je haar weg, schudt nee en wijst op je oren. Knik vriendelijk bij het weggaan. Kleine aantekening: als even later je mobiel afgaat en je neemt op, dan daalt de geloofwaardigheid aanzienlijk.

Behandel de schrijfster als een winkelbediende!

Om duidelijk te laten weten dat je niet geïnteresseerd bent, loop je doelbewust op haar af en vraagt iets wat ze niet weet: ‘Waar staan de boeken over de fotosynthese van bospaddestoelen in Zuid India?’ Als je achterom kijkt, kan je de schrijfster nog net met haar lippen het woord ‘nerd’ zien maken.

Alleen langs de wanden lopen!

Loop in een grote boog om de schrijfster heen. Bekijk alle boeken aan de wand nauwkeurig, zodat je niet in haar zone komt. Overigens is het wel lullig voor jezelf als bij navraag je erachter komt, dat de boeken die je zoekt precies op de tafel naast de schrijfster liggen, waardoor er alsnog contact wordt gemaakt. Maar de schrijfster is niet voor niets daar geplaatst. En als je dan tevreden met haar boek de winkel uit loopt, kan je toch concluderen dat schrijfsters niet zo eng zijn.


Wil je meer te weten komen over Saskia Oudshoorn of wil je meer blogs lezen?
Check dan haar website: saskiaoudshoorn.nl en volg haar op Facebook: Saskia Oudshoorn schrijfster